środa, 23 lipca 2008

Jaka jest potrzebna moc urządzenia, aby zagotować 100 l zupy?

Często osoby wyposażające swoje kuchnie, przy doborze urządzeń kierują się ceną, a następnie gabarytami (objętością). Rzadziej interesuje je moc urządzenia, a nawet jeżeli ją sprawdzają, to nie zagłębiają się w zagadnienie i wybierają urządzenie z mniejszą mocą sądząc, że mniejsza moc to mniejsze zużycie prądu. Wiadomo, że im większa moc, to zwykle urządzenie jest większe i droższe. Przy zakupie gotowego urządzenie typu warnik, kociołek elektryczny, patelnia gazowa, producent dobiera odpowiednie parametry grzałek do objętości kotła. Ale w przypadku zakupu np. taboretu grzewczego należy zastanowić się jakiej wielkości garnki będą stosowane. Przy zbyt dużych objętościach garnków w stosunku do mocy grzewczej taboretu, kuchni lub bemaru dochodzi do sytuacji, że dana objętość wody nie nadąża się nagrzać. Nie jest to żadna wielka fizyka. Po prostu ciecz oddaje dużą ilość ciepła do otoczenia, nieraz porównywalną z tą którą przyjmuje. Powoduje to, że gotowanie odbywa się bardzo długo, a nawet może dojść do sytuacji, że urządzenie nie jest w stanie zagotować wody. Efekt tego jest taki, że zamiast tanio i szybko, gotujemy długo i przy wydatkowaniu większych ilości energii. Do skutecznego zagotowania 100 l płynów zaleca się urządzenie grzewcze o mocy minimum 7 kW, a najlepiej, gdy jest to 8 lub 9 kW. Dotyczy to tak urządzeń elektrycznych, jak i gazowych. Nie zawsze oszczędność popłaca.