piątek, 5 czerwca 2009

Zupa z kury á la Ujházy ( Ujházy tyukleves )

Zupa z kury á la Ujházy ( Ujházy tyukleves )

Składniki : ( proporcja dla 4 - ech osób )

1/2 kury
250 g wołowiny
250 g kości wołowych
3 - 4 marchwie
3 pietruszki
2 kalarepy
1 seler
2 pomidory ( lub łyżka przecieru pomidorowego )
1 świeża papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
kilka ziarenek pieprzu
szczypta mielonej papryki
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
30 g suszonych grzybów
100 g zielonego groszku
kawałek białej kapusty
4 jaja
makaron nitki
100 g pieczarek

Sposób przyrządzenia :

Dokładnie umytą kurę , mięso i kości włożyć do ok. 3 l zimnej wody i doprowadzić powoli do wrzenia . Posolić i gotować jeszcze 30 min. na małym ogniu , stale mieszając . Dodać oczyszczoną zieleninę , paprykę , pieprz , suszone grzyby i pod przykryciem gotować tak długo , aż mięso i warzywa będą miękkie . Zdjąć z ognia , dolać łyżkę zimnej wody i odstawić na 5 min. Potem przecedzić zupę do innego garnka , mięso kurze oddzielić od kości i po usunięciu skóry pokroić na drobne kawałki . Zupę ponownie postawić na ogniu i ugotować w niej do miękkości rozdrobnione pieczarki , makaron i pokrojone w plasterki warzywa . Następnie włożyć do zupy pokrojone mięso z kury . Jaja pojedynczo i ostrożnie wbić do zupy i tak długo gotować , aż białko się zetnie , ale żółtka pozostaną miękkie . Mięsa wołowego nie dodawać do zupy , zostawić na inna okazje .