Witryna poświęcona przepisom kulinarnym i wyposażanu gastronomii. Opisuje moje przygody i doświadczenia przy urządzaniu punktów gastronomicznych. Zawiera porady i instrukcje użyteczne dla restauratorów i kucharzy. Znajdzie się też coś dla amatorów sztuki kulinarnej.
czwartek, 13 listopada 2008
Nadziewarka ręczna do wędlin.
Czy jest coś lepszego niż własnoręcznie wykonana swojska kiełbasa. Nie trzeba być właścicielem zakładu mięsnego, aby w domowych warunkach zrobić własną kiełbasę. Wystarczy kupić odpowiednią maszynkę i dostępne na rynku trzewia (jelita), odpowiednio zmielić i przyprawić mięso. Ręczna maszynka do nadziewania - nadziewarka jest idealnym urządzeniem do produkcji wędlin, przeznaczonym do gospodarstw domowych, małych masarni, sklepów mięsnych i wykwintnych restauracji. Nadziewarki umożliwiają produkcję szerokiego asortymentu kiełbas, od kabanosów po szynkową w zależności od wielkości użytego lejka. Konstrukcyjnie zasada działania nadziewarek jest podobna. Większe nadziewarki dodatkowo wyposażone są w przekładnie umożliwiające zmianę prędkości obrotów co umożliwia łatwiejsze i dokładniejsze napełnianie kiełbas na wolnych obrotach i wyciągnięcie tłoka po skończeniu pracy przy szybkich obrotach, przy czym w małych nadziewarkach zwykle jest tylko jedno przełożenie - stała prędkość regulowana jedynie ruchem korby. Nadziewarki wyposażone są także w tłok ze stali nierdzewnej z uszczelką i zaworkiem odpowietrzającym w tłoku lub umieszczone z przodu tuby otwory odpowietrzające. Zaworki te służą do odpowietrzana przestrzeni w tubie w trakcie pracy, aby przez przypadek powietrze nie dostało się do jlita. Rozróżnia się dwa typy nadziewarek, poziome i pionowe. Pionowe zaleca się do stosowania przy farszu o dużej zawartości wody. Wyciśnięte soki nie rozleją się, tylko pozostają w tubie. Pozioma nadziewarka zajmuje trochę więcej miejsca, ale jest trochę łatwiejsza w obsłudze, myciu itd. Wszystkie nadziewarki można łatwo rozmontowywać, aby móc je gruntownie oczyścić i umyć. W zestawach nadziewarki posiadają zwykle komplet metalowych lub plastikowych lejków, o różnych średnicach stosowanych w zależności od wielkości (średnicy) jelit, które napełniamy. Na rynku są dostępne różne pojemności nadziewarek od 2,5 L do 12 L w cenach od kilkuset do prawie trzech tysięcy złotych.
Etykiety:
domowy wyrób wędlin,
Nadziewarka,
swojska kiełbasa
Subskrybuj:
Posty (Atom)