czwartek, 13 listopada 2008

Nadziewarka ręczna do wędlin.


Czy jest coś lepszego niż własnoręcznie wykonana swojska kiełbasa. Nie trzeba być właścicielem zakładu mięsnego, aby w domowych warunkach zrobić własną kiełbasę. Wystarczy kupić odpowiednią maszynkę i dostępne na rynku trzewia (jelita), odpowiednio zmielić i przyprawić mięso. Ręczna maszynka do nadziewania - nadziewarka jest idealnym urządzeniem do produkcji wędlin, przeznaczonym do gospodarstw domowych, małych masarni, sklepów mięsnych i wykwintnych restauracji. Nadziewarki umożliwiają produkcję szerokiego asortymentu kiełbas, od kabanosów po szynkową w zależności od wielkości użytego lejka. Konstrukcyjnie zasada działania nadziewarek jest podobna. Większe nadziewarki dodatkowo wyposażone są w przekładnie umożliwiające zmianę prędkości obrotów co umożliwia łatwiejsze i dokładniejsze napełnianie kiełbas na wolnych obrotach i wyciągnięcie tłoka po skończeniu pracy przy szybkich obrotach, przy czym w małych nadziewarkach zwykle jest tylko jedno przełożenie - stała prędkość regulowana jedynie ruchem korby. Nadziewarki wyposażone są także w tłok ze stali nierdzewnej z uszczelką i zaworkiem odpowietrzającym w tłoku lub umieszczone z przodu tuby otwory odpowietrzające. Zaworki te służą do odpowietrzana przestrzeni w tubie w trakcie pracy, aby przez przypadek powietrze nie dostało się do jlita. Rozróżnia się dwa typy nadziewarek, poziome i pionowe. Pionowe zaleca się do stosowania przy farszu o dużej zawartości wody. Wyciśnięte soki nie rozleją się, tylko pozostają w tubie. Pozioma nadziewarka zajmuje trochę więcej miejsca, ale jest trochę łatwiejsza w obsłudze, myciu itd. Wszystkie nadziewarki można łatwo rozmontowywać, aby móc je gruntownie oczyścić i umyć. W zestawach nadziewarki posiadają zwykle komplet metalowych lub plastikowych lejków, o różnych średnicach stosowanych w zależności od wielkości (średnicy) jelit, które napełniamy. Na rynku są dostępne różne pojemności nadziewarek od 2,5 L do 12 L w cenach od kilkuset do prawie trzech tysięcy złotych.