Witryna poświęcona przepisom kulinarnym i wyposażanu gastronomii. Opisuje moje przygody i doświadczenia przy urządzaniu punktów gastronomicznych. Zawiera porady i instrukcje użyteczne dla restauratorów i kucharzy. Znajdzie się też coś dla amatorów sztuki kulinarnej.
czwartek, 11 września 2008
Samowar
Samowar elektryczny w nowoczesnym salonie. Obsługa wygląda podobnie, jak w tradycyjnych samowarach W samowarze szykujemy wrzątek, a w dzbanku esencję( zalana wrzątkiem liściasta herbata), którą nalewamy do filiżanki i dolewamy wrzątku. Niektórzy robią w dzbanku gotową herbatę, która stojąc na rozgrzanym samowarze dłużej utrzymuje temperaturę. Na Węgrzech widziałem, że herbatę parzyli wprost w samowarze, ale nie wydaje mi się to praktyczne. Nasz samowar tym różni się od tradycyjnego, że źródłem energii jest prąd elektryczny 230V/50Hz, a w tradycyjnym węgiel drzewny. Generalnie zapewniam, że obsługa nie jest skomplikowana. Zaletą urządzenia jest, że organizując przyjęcie samowar może stać w pokoju i wygląda estetycznie, a goście mają cały czas świeżą herbatę w zasięgu ręki. Jeżeli robimy herbatę korzenną lub aromatyzowaną to w salonie rozchodzi się przyjemny zapach.
środa, 10 września 2008
Wędzarnia elektryczna Bradley Smoker ORIGINAL
Wędzarnia elektryczna Bradley Smoker Original jest unikalną wędzarnią domową, sprzedawaną wraz z generatorem dymu. Wkład bisquttes spalane są w ilości jeden na 20 minut przy stałej temperaturze. Produkowany jest czysty ciągły dym, co eliminuje kwasy czy żywice zakłucające smak wędzonej żywności. Urządzenie umożliwia gotowanie oraz pieczenie, w zimnym i gorącym dymie.
Jedzenie mięs uwędzonych w wędzarni elektrcznej Bradley Smoker Oryginal staje się degustacją. Wędzarnia ta świetnie sprawdza się podczas suszenia owoców.
Specyfikacja:
- waga 18,2 kg
- konstrukcja stalowo aluminiowa
- obudowa malowana proszkowo (kolor czarny)
- moc: podczas wędzenia 500 W, podczas spalania wkładów 125 W
- zasilanie 230V/ 50 Hz/ 5,5 A
- 4 regulowane półki na mięso
- termometr wewnętrzny
- temperatura maksymalna 200 st. C
- wymiary (wys./szer./gł.) w cm: 79/43/36
- instrukcja po polsku
Wkłady bisquettes są do nabycia oddzielnie. Do wyboru jest 9 różnych wkładów drzewnych: olcha, jabłoń, hikora, wiśnia, klon, dąb, jadłoszyn, orzesznik pekan oraz mieszanka specjalna.
Jedzenie mięs uwędzonych w wędzarni elektrcznej Bradley Smoker Oryginal staje się degustacją. Wędzarnia ta świetnie sprawdza się podczas suszenia owoców.
Specyfikacja:
- waga 18,2 kg
- konstrukcja stalowo aluminiowa
- obudowa malowana proszkowo (kolor czarny)
- moc: podczas wędzenia 500 W, podczas spalania wkładów 125 W
- zasilanie 230V/ 50 Hz/ 5,5 A
- 4 regulowane półki na mięso
- termometr wewnętrzny
- temperatura maksymalna 200 st. C
- wymiary (wys./szer./gł.) w cm: 79/43/36
- instrukcja po polsku
Wkłady bisquettes są do nabycia oddzielnie. Do wyboru jest 9 różnych wkładów drzewnych: olcha, jabłoń, hikora, wiśnia, klon, dąb, jadłoszyn, orzesznik pekan oraz mieszanka specjalna.
Subskrybuj:
Posty (Atom)