czwartek, 11 września 2008

Samowar


Samowar elektryczny w nowoczesnym salonie. Obsługa wygląda podobnie, jak w tradycyjnych samowarach W samowarze szykujemy wrzątek, a w dzbanku esencję( zalana wrzątkiem liściasta herbata), którą nalewamy do filiżanki i dolewamy wrzątku. Niektórzy robią w dzbanku gotową herbatę, która stojąc na rozgrzanym samowarze dłużej utrzymuje temperaturę. Na Węgrzech widziałem, że herbatę parzyli wprost w samowarze, ale nie wydaje mi się to praktyczne. Nasz samowar tym różni się od tradycyjnego, że źródłem energii jest prąd elektryczny 230V/50Hz, a w tradycyjnym węgiel drzewny. Generalnie zapewniam, że obsługa nie jest skomplikowana. Zaletą urządzenia jest, że organizując przyjęcie samowar może stać w pokoju i wygląda estetycznie, a goście mają cały czas świeżą herbatę w zasięgu ręki. Jeżeli robimy herbatę korzenną lub aromatyzowaną to w salonie rozchodzi się przyjemny zapach.

środa, 10 września 2008

Wędzarnia elektryczna Bradley Smoker ORIGINAL

Wędzarnia elektryczna Bradley Smoker Original jest unikalną wędzarnią domową, sprzedawaną wraz z generatorem dymu. Wkład bisquttes spalane są w ilości jeden na 20 minut przy stałej temperaturze. Produkowany jest czysty ciągły dym, co eliminuje kwasy czy żywice zakłucające smak wędzonej żywności. Urządzenie umożliwia gotowanie oraz pieczenie, w zimnym i gorącym dymie.

Jedzenie mięs uwędzonych w wędzarni elektrcznej Bradley Smoker Oryginal staje się degustacją. Wędzarnia ta świetnie sprawdza się podczas suszenia owoców.

Specyfikacja:

- waga 18,2 kg

- konstrukcja stalowo aluminiowa

- obudowa malowana proszkowo (kolor czarny)

- moc: podczas wędzenia 500 W, podczas spalania wkładów 125 W

- zasilanie 230V/ 50 Hz/ 5,5 A

- 4 regulowane półki na mięso

- termometr wewnętrzny

- temperatura maksymalna 200 st. C

- wymiary (wys./szer./gł.) w cm: 79/43/36

- instrukcja po polsku

Wkłady bisquettes są do nabycia oddzielnie. Do wyboru jest 9 różnych wkładów drzewnych: olcha, jabłoń, hikora, wiśnia, klon, dąb, jadłoszyn, orzesznik pekan oraz mieszanka specjalna.