czwartek, 11 września 2008

Samowar


Samowar elektryczny w nowoczesnym salonie. Obsługa wygląda podobnie, jak w tradycyjnych samowarach W samowarze szykujemy wrzątek, a w dzbanku esencję( zalana wrzątkiem liściasta herbata), którą nalewamy do filiżanki i dolewamy wrzątku. Niektórzy robią w dzbanku gotową herbatę, która stojąc na rozgrzanym samowarze dłużej utrzymuje temperaturę. Na Węgrzech widziałem, że herbatę parzyli wprost w samowarze, ale nie wydaje mi się to praktyczne. Nasz samowar tym różni się od tradycyjnego, że źródłem energii jest prąd elektryczny 230V/50Hz, a w tradycyjnym węgiel drzewny. Generalnie zapewniam, że obsługa nie jest skomplikowana. Zaletą urządzenia jest, że organizując przyjęcie samowar może stać w pokoju i wygląda estetycznie, a goście mają cały czas świeżą herbatę w zasięgu ręki. Jeżeli robimy herbatę korzenną lub aromatyzowaną to w salonie rozchodzi się przyjemny zapach.

Brak komentarzy: